Rožmarin lahko pomaga otrokom pri boljšem učenju

Narava nam ponuja vse za naše dobro počutje in konec koncev tudi zdravje. Tokrat smo pod drobnogled vzeli rožmarin. Začimbo, ki jo pogosto uporabljamo pri kuhanju. Ugotovili pa smo, da je uporabna veliko širše kot samo za začinjanje hrane. Znanstveniki so namreč ugotovili, da ima vonj rožmarina sposobnost izboljševanja kognitivnih zmožnosti pri otrocih, kar je še posebno dobra informacija pred začetkom novega šolskega leta.


Naš nasvet je, da pridobite eterično olje rožmarina in ga uporabite v izparilniku. Učenje ob vdihavanju rožmarina bo prijetnejše in učinkovitejše. Nova študija, ki so jo detajlno predstavili na letni konferenci Združenja Britanskih psihologov, je pokazala veliko razliko med delovanjem delovnega spomina pri otrocih, ki so se učili ob vonjanju eteričnega olja rožmarina in tistimi, ki so bili brez te podpore. » Naša pretekla študija je potrdila, da vonj eteričnega olja rožmarina lahko izboljša pomnjenje pri zdravih odraslih posameznikih, zato smo želeli iti še dlje in podobno preveriti pri šolskih otrocih,« je za ScienceDaily.com povedal dr. Mark Moss, so-avtor študije.


Vonj rožmarina prinesel višje točke pri testiranju


Za namene te študije so preučili 40 otrok starih 10 do 11 let. Otroci so morali odgovarjati na številna testna vprašanja. Otroke so naključno usmerili v sobo, ki je bila napolnjena z aromo eteričnega olja rožmarina in v sobo brez vonja. Vsak otrok je na testna vprašanja odgovarjal individualno. Raziskovalci so opazili, da so otroci, ki so prihajali iz sobe napolnjene z vonjem rožmarina, dosegali neprimerno višje ocene kot otroci iz sobe brez vonja. Dr. Moss je povedal, da so imeli otroci izpostavljeni vonju rožmarina v povprečju za pet do sedem odstotkov višje ocene. »Sprašujemo pa se, zakaj ravno rožmarin in kako le-ta učinkuje na možgane. Morda vonj nekako vpliva na povezovanje in dejavnosti v možganih ali pa vsebuje kakšno aktivno sestavino, ki tako deluje na organizem,« razmišlja dr. Moss.


O rožamrinu

Prihaja iz iste družine kot mint vendar ima svoj značilen vonj. Številni strokovnjaki mu pripisujejo mnoge zdravilne lastnosti in vplive: pospešuje rast las, izboljšuje razpoloženje, lajša trebušne težave in bolečine, učinkovit je pri negi kože itn.


Prav gotovo bo vir številnih novih raziskav.
VIR: alternativemedicine.news

Laluna Magazin

Starodavna znanja za moderne čase

Kontakt uredništva:

lalunaangelacademy@gmail.com

Več informacij:

www.laluna-academy.com

POLITIKA ZASEBNOSTI

Naroči se na novičke

Avtorica besedil:

Mojca Koprivnikar

E-pošta: mojca.koprivnikar@gmail.com 

© 2020 avtorske pravice Mojca Koprivnikar. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now